Villa Hiisi -hirsikodin rakentajapariskunnalle hirsi valikoitui rakennusmateriaaliksi monestakin syystä. Hirsitalo sopi kaavaan ja se istui hyvin muiden hirsitalojen joukkoon. Myös mielikuva modernista hirsitalosta loi fiiliksen, että hirsitalossa on hyvä elää ja hengittää. Johanna ja Henkka kokosivat tähän blogikirjoitukseen kokemuksia hirsitalossa asumisesta.

Kodin merkitys on varmasti kasvanut jokaisella meistä viimeisen parin vuoden aikana. Kodista on tullut paikka asua, mutta monella sinne on siirtynyt myös etätyöpiste, Teams-kokoukset ja lounasruokailut. Ruokakauppa on saattanut muuttua kotiinkuljetukseksi ja kuntosali kotijumpaksi. Kodista on siis tullut paikka, jonka ympärillä tapahtuu asioita yhä enemmän.

Hirsi rakennusmateriaalina

Kodin merkitys on ollut aina meille iso. Se on ollut paikka rauhoittua kiireisen arjen keskellä. Kun löysimme nykyisen asuinalueemme ja kaavamääräyksistä selvisi, että alueelle saisi rakentaa haluamamme talon, aloimme kartoittaa vaihtoehtoja puu- ja hirsitalojen välillä.

Hirrestä oli jo aiemmin syntynyt mielikuva rakennusmateriaalina, joka on hengittävä, kestävä ja ajaton. Sen lisäksi halusimme rakentaa modernin ja skandinaavisen kodin, jossa olisi avaruutta, tilan tuntua ja arkkitehtuurisia yksityiskohtia.

 

Työhuoneessa on vaaleat hirsiseinät, säädettävä työpöytä ikkunan edessä sekä makramee-tekstiilejä seinillä.
Molempien omat työhuoneet ovat lisänneet viihtyvyyttä etätyössä.

Talomalleja vertaillessa Kuusamo Hirsitalojen sivuilta löytyi juuri julkaistu Hiisi-malli, joka täytti vaatimuksemme modernista hirsitalosta. Asiantuntevan myyjän avustuksella talomallista saatiin muokattua kaavaan ja meidän käyttötarkoituksiin sopiva hirsikoti. Kotimme nimettiin Hiisi-mallista inspiroituneena Villa Hiisiksi ja se löytyy myös tällä nimellä Instagramista @villa_hiisi.

Kun perehdyimme hirteen rakennusmateriaalina, ymmärsimme, mistä hirren hengittävyys rakennusmateriaalina syntyi. Hirsi yksiaineisena rakennusmateriaalina tarkoittaa, että sisä- ja ulkoseinät ovat yhtä ja samaa materiaalia eikä välissä ole eristeitä. Näin hirsiseinät tasaavat ilman kosteusvaihteluja, mikä on tärkeä tekijä sisäilman laadun kannalta. (Lähde 1.)

Keittiön mustat kaapistot, hirsiseinien vaaleat sävyt ja tilava keittiötaso luovat viihtyisän tunnelman.
Hirren terveyshyödyt, kuten hyvä sisäilma, tekivät hirrestä houkuttelevan rakennusmateriaalin.

Kokemuksia hirsitalossa asumisesta: Hyvä sisäilma

Urheilu on ollut meille molemmille aina intohimo ja sitä kautta myös hyvä sisäilma ja hyvinvointi ovat meille keskeisiä asioita. Hirsitaloa rakentaessa haluisimme myös varmista hyvän sisäilman uudessa kodissamme. Niinpä kotimme rakensi hirsirakentamiseen erikoistunut Rakennuspalvelu Tähtinen, joka osasi huomioida hirren vaatimukset rakennusmateriaalina.

Itse kävimme myös tarkkaan läpi, millaisia maaleja ja kuullotteita käytettiin niissä seinissä, jotka eivät jääneet hirrelle. Oli myös tärkeä varmistaa, että lattiavaluu kuivuu riittävän hyvin, jotta sisäilmaongelmia ei myöhemmin syntyisi märäksi jääneestä betonista.

Hirsi on todettu useissa tutkimuksissa allergiaystävälliseksi nimenomaan erinomaisen sisäilman ja antibakteerisen ominaisuuden ansiota. Hirsikotien ilmanlaatu perustuu hygroskooppisuuteen eli puumateriaalin kykyyn siirtää ja sitoa kosteutta seinään ja vastaavasti seinästä pois. (Lähde 2, lähde 3.)

Ruokailutilassa on kahdeksan hengen pöytä. Taustalla avautuu näkymä oleskelutilaan.
Hirsiseinä tasaa ilman kosteutta eikä sisäilma ole koskaan rutikuivaa.

Kaikki vuodenajat hirsitalossa asuneena olemme huomanneet, miten hirsi imee ilmasta kosteutta ja luovuttaa sitä hiljalleen takaisin toimien ikään kuin ilmankostuttimena. Kovallakaan pakkasella ilma ei ole rutikuivaa eikä huoneilma ole raskasta tai tarvitse tuuletusta yön jälkeen.

Hirren estetiikka

Hirsi luonnonmateriaalina on ajaton sisutuselementti, joka miellytti myös meidän sisustussilmää. Niinpä ajattelimme, että hirsiseinään tuskin koskaan kyllästyisi sisustuksessa ja se olisi kuin pala metsää olisi tuotu kotiimme.

Oleskelutilan nurkassa on neljä isoa ikkunaa. Ikkunoiden edessä vaalea kulmasohva houkuttelee rentoutumaan. Musta takka luo kontrastia sisustukseen.
Hirsiseinä itsessään toimii ajattomana sisustuselementtinä. Yläkerrasta avautuu upea näkymä oleskelutilaan.

Päätimme, että hirsiseinät ohjaisivat kotimme sisutusvalintoja kokonaisuudessaan ja jättäisimme hirsipintaa mahdollisimman paljon näkyviin. Valitsimme mahdollisimman paljon luonnon materiaaleja myös muiksi sisustusmateriaaleiksi. Mäntyportaat, tammisaareke, yläkerran tammesta tehty kalanruotoparketti ja puukomposiitista valmistetut wc-altaat ovat muutama esimerkki siitä, miten halusimme eri puumateriaalien toistuvan kodissamme.

Tutkimusten mukaan puulla on myös todettu olevan samansuuntainen stressiä vähentävä vaikutus kuin luonnolla (lähde 4).  Hirsitalossa asuessa sen voi myös havaita, sillä hirsiseinät tekevät tunnelmasta rauhoittavan ja lämminhenkisen. Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä ja kodikkaalta.

Vessassa on harmaat kaakeliseinät käsienpesualtaan takana. Tasolla on tilaa myös toilettitarvikkeidelle. Seinällä on iso valkokehyksinen peili.
Woodion altaat valmistetaan Suomessa täysin vedenkestävästä puukomposiitista.

Vastuullinen rakennusmateriaali

Kun aloitimme rakentamisen vuonna 2020, vastuullisuus ei ollut vielä yhtä iso trendi kuin tänä päivänä, mutta hirsi rakennusmateriaalina tuntui kestävältä valinnalta.

Hirren hiilijalanjälki rakennusmateriaalina on pieni useastakin syystä. Hirsiseinä sitoo hiiltä kymmenkertaisen määrän verrattuna valmistuksen yhteydessä vapautuvaan määrään, ja valmistuksessa sivutuotteena syntyvät puru ja hake tuottavat enemmän energiaa kuin mitä hirren valmistuksessa kuluu. (Lähde 3.)

Tämän lisäksi hirsitalon kasaaminen vie vähemmän energiaa kuin kiven louhiminen, tiilien ja harkkojen valmistaminen ja yksiaineista hirsiseinää monimutkaisemman rakenteen tekeminen (lähde 1).

Myös tieto siitä, että hirsi tulee Suomen luonnosta, pohjoisen arvostetusta puusta, houkutteli rakentamaan hirsitalon, joka kestäisi Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Valkoinen kaksikerroksinen hirsitalo harjakatolla, jossa on sisennetty sisäänkäynti. Mustat ikkunat ja ovet sekä vuorilaudat luovat kontrastia talon ilmeeseen.
Hirsitalo toimii myös hiilinieluna, joka tekee hirrestä vastuullisen rakennusmateriaalin.

Elämänlaatua hirsitalossa

Reilun vuoden hirsitaloasumisen jälkeen en enää osaa kuvitella, että asuisimme missään muualla. Oman kodin suunnittelu ja rakentaminen on ollut inspiroiva matka luoda jotain omaa. Se on ollut opettavaista ja kasvattavaa. Se on opettanut elämään keskeneräisyydessä, epävarmuudessa ja kompromisseja tehden.

Kun reilu vuosi sitten kahden päivän muuttourakan jälkeen menin ensimmäisen kerran meidän suihkuun ja katselin ympärilleni valintojamme illan hiljaisessa hämäryydessä, tajusin, että me tehtiin tää.

Italialaiset Coem:in laatat toistuvat talossamme kahdessa eri värisävyssä. Tummempi sävy on suihkun ja wc:n seinissä, ja vaaleampi sävy olohuoneessa ja suihkun lattiassa.

Rakentaminen ei päätynyt muuttoon, vaan sen jälkeen vuorossa oli autotallin rakentaminen, maalaus, laatoitus, asfaltointi ja pihasuunnitelman pohjalta aloitettavat pihatyöt. Töitä oli siis tiedossa vielä paljon, mutta siitä huolimatta elämä hirsitalossa on tuntunut paremmalta kuin olisi voinut toivoa.

Jo suunnitteluvaiheessa teimme valintoja, jotka tukisivat meidän arjen onnellisuutta. Meillä molemmilla on oma työhuone ja riittävästi tilaa tehdä töitä omassa rauhassa. Kodinhoito ja pukutilassa on riittävästi tilaa pyykkien ja urheiluvaaterumban pyörittämiseen. Ilmalämpöpumppu ja pimennysverho varmistavat, että myös kesähelteillä uni on syvää ja palauttavaa. Takkatuli rauhoittaa pimenevinä syysiltoina.

Takapihalla on terassi, johon mahtuu grilli sekä sohvaryhmä. Iso nurmikkoalue vihertää jo.
Pihaa toteutetaan puutarhasuunnitelman mukaan ja se on ollut mielenkiintoista puuhaa rakentamisen jälkeen.

Ehkä tärkein oivallus onneen on kuitenkin ollut se, että kaikkea ei tarvitse saada tänäkään vuonna valmiiksi. Tärkeämpää on pysähtyä näkemään kaikki se hyvä ympärillä, mitä ollaan jo saatu aikaiseksi.

Johanna ja Henkka

Kirjoituksessa käytetyt lähteet:

Virtuaalitalonäyttely Villa Hiisi

Villa Hiisi on valkoinen kaksikerroksinen hirsikoti, jossa on tummanharmaa harjakatto ja isot ikkunat takapihalle päin.
Tervetuloa tutustumaan Villa Hiisi -hirsikodin virtuaaliseen taloesittelyyn!

Tule tutustumaan Johannan ja Henkan Villa Hiisi -hirsitaloon virtuaalisesti! Virtuaalinen talonäyttelyyn pääset yllä olevaa kuvaa napsauttamalla.

TUTUSTU MYÖS NÄIHIN KIRJOITUKSIIN

Johannan ja Henkan aiemmat Vieraskynä – blogit: