Ajatus hirsitalosta lähti rakkaudesta luontoon, retkeilyyn, puhtaaseen ilmaan ja pohjoisen puuhun. Meidän luontoa rakastavalle perheelle talotyypin valinta on ollut kaiken aikaa selvä. Puussa on jotain meille tärkeää ja läheistä. Sen läsnäolo rauhoittaa ja luo hyvinvointia sekä vie ajatukset pois hektisestä arjesta. 

Kun onnistuimme saamaan mieleisemme tontin, siinä seisoi vielä vanha 50-luvun rintamamiestalo. Piha oli muodostunut vuosien saatossa aikamoiseksi viidakoksi, vaikka tilalla oli joskus asunut kuulemamme mukaan varsinaisia hortonomeja. Meille kerrottiin, että pihan puolivälissä oli joskus sijainnut mesimarjapensaita ja pihaa tarkemmin tutkiessamme löysimme jos jonkinnäköisiä kukkia kuten valko- ja keltavuokkoja. Keltavuokot pelastettiinkin rakennustöiden alta naapurin kukkapenkkiin odottamaan uuden talon, eli ”hirsitalo Kultsin”, valmistumista. Sellaisen lempinimen sai tuleva kotimme.

Vanhan talon kulmalta näkyy villinä kasvanut piha, jossa viihtyi sekä vuokkoja että ohdakkeita.

Hyvä hengittää, kaunis silmälle

Istuimme kesällä 2018 arkkitehdin ja tutun vastaavan mestarin kanssa hankkimamme tilan pihakeinussa pohtimassa tulevan talomme speksejä. Minulle ja miehelleni hirsitalon valinta oli jotenkin sanomattakin selvää eikä kukaan ystävistämme esimerkiksi koskaan kysynyt, miksi haluamme hirsitalon, enemmänkin kyse oli siitä, millaisen hirsitalon haluamme. Arkkitehtimme kertoi, että hänen tyttärensä kodin sisustus on puuta ja hän pohti siinä keinussa istuessaan, että puu on materiaalina sellainen, että sitä tekee mieli mennä koskettamaan. Puun pinta on elävä ja vivahteikas ja siinä silmä lepää.

Suurin draiveri hirsitalon valinnassa oli meillä kuitenkin hyvä sisäilma. Olen itse altistunut eri työpaikoissa ja asunnoissa huonolle sisäilmalle, joten halusimme ehdottomasti kodin, jossa olisi hyvä hengittää. Hirren kerrotaan tasaavan tehokkaasti sisäilman lämpöä ja kosteutta sekä hirren pinnoilla erilaiset haitalliset mikrobit elävät huonosti, joten meille hirsitalo oli käytännössä ainoa kiinnostava vaihtoehto. Hirsirakentamisen ekologisuudesta puhutaan myös, joten sekin tuntui näinä ilmastonmuutoksen aikoina hyvältä. Emme vain osanneet odottaa, kuinka paljon eri vaihtoehtoja hirrestä löytyykään!

Ystävän kotona ihastelemassa massiivihirrestä rakennettua taloa.

Haaveena moderni hirsitalo

Olen selannut satoja ellen tuhansia hirsitalokuvia Instagramista. Olen selkeästi kallellaan moderniin tyyliin ja sisustukseen sekä kauniisiin vaaleisiin pintoihin. Vaikka meidän alkuperäinen ajatus lähti liikkeelle massiivipuusta, niin lopullinen valintamme kallistui kuitenkin moderniin kuusilamellihirteen. Itse asiassa perimmäinen syy siihen, että valitsimme toimittajaksi Kuusamo Hirsitalot, oli se, että tuttavani suositteli Kuusamoa meille toimittajana. Hän oli jopa käynyt Kuusamo Hirsitalojen tehtaalla katsastamassa tilukset ja hirret ja hän oli vakuuttunut näkemästään.

Ensiksi ryhdyimme siis kartoittamaan hirsitalotoimittajia, jotka pystyisivät toimittamaan talon massiivihirrestä. Niitähän ei Suomesta kovin montaa edes löydy, jos puhutaan täysmittaisten omakotitalojen toimittamisesta. Mutta mitä meidän alkuperäiselle ideallemme sitten tapahtui, niin saimme lisätietoa lamellihirren toimivuudesta ja mahdollisuuksista myyjältämme, vaikka ei kai hänellä mitään massiivihirttäkään vastaan ollut.

Turvallinen ja terveellinen lamellihirsi

Kävimme lukuisia keskusteluja hirsitalomyyjämme Jaakon kanssa lamellihirren liimasta, mikä minua luonnollisesti askarrutti. Minulle oli tärkeää selvittää erilaisiin päästöihin ja materiaaleihin liittyviä asioita, jotta talostamme saataisiin mahdollisimman myrkytön ja allergiaystävällinen. Sain Jaakon kautta tietoa Kuusamon käyttämästä liimasta lamellihirressä. Liima on puupohjaista PUR-liimaa. Minulle oli tärkeää, että liima ei sisällä formaldehydiä ja sitä ei Kuusamon lamellihirressä käytetäkään. Luin myös kuusilamellin päästöistä erilaisista lähteistä ja vakuutuin siitä, että lamellihirsi voisi toimia kotimme rakentamisessa. Lamellihirressä miellytti toki myös moderni ulkonäkö ja mahdollisuus sisustaa tuleva kotimme toivomallani tyylillä. Mieheni puolestaan ei kaivannut massiivihirrelle ominaista suurempaa painumista. Pohdimme myöskin, että lamellihirrellä saisimme siis tiiviin ja energiatehokkaan talon aikaiseksi.

Toiveissa on moderni ja vaalea sisustus (kuva: Kuusamo Hirsitalot)

Liimojen lisäksi pähkäilimme hirsien väliin tulevan eristeen sopivuutta. Vaihtoehtoina Kuusamolta löytyi polypropeeni- tai pellavaeristettä. Niihinkin halusin tutustua lähemmin ja sainkin postissa pätkät molempia nähtäväksi ja haisteltavaksi. Eristeidenkin osalta luimme selvityksiä netistä ja niissä todettiin molempien kestävän kosteutta suunnilleen yhtä hyvin. Lopulta valintamme kohdistui pellavaan. Päätös syntyi ihan fiilispohjalta – hirsitaloon vaan tuntui paremmin sopivan luonnonmateriaali pellava. Ehkä tuleva timpurimme tulee ”kiittelemään” valintaa, sillä myyjämme Jaakko, timpuri itsekin, tiesi kertoa, että pellavanauha on sitkeydestään johtuen hieman työläämpi nakerrella hirsien väliin talon pystytyksessä.

150-neliöinen pala rakkautta

Hirsitalosta on meidän perheessä haaveiltu nyt kolmisen vuotta. Taloa on suunniteltu ja ideoitu, etsitty kuvia ja malleja netistä ja kavereilta. Sitä on piirretty ja luonnosteltu, itse ja ammattilaisten voimin. Nyt se on vihdoin totta ja tulossa, tuo 150-neliöinen ”pala rakkautta”. Luotamme siihen, että pohjoisen hitaasti kasvaneesta puusta syntyy meidän perheellemme hyvä talo, ”talo Kultsi” tai ”Casa de la Skutsi”. Rakkaalla lapsella kun on hyvä olla monta nimeä.

Tervetuloa seuraamaan meidän rakennusprojektia ja matkaa kohti uutta hirsikotia!

@hirsitalo_kultsi

Taija

Perhe rakentaa Kuusamo Hirsitalojen modernia hirsitaloa Keski-Suomeen omien suunnitelmien pohjalta. Blogikirjoituksia ilmestyy rakentamisen eri vaiheista. Voit seurata rakentamista myös Instagramissa.

Taijan muut Vieraskynäblogit: