Villa Hiisi -hirsikodin rakentajapariskunta tietää, että ajatus talon rakentamisesta lähtee usein omien haaveiden toteuttamisesta. Ennen kuin haaveita alkaa toteuttaa, on muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon. Johanna ja Henkka kokosivat tähän blogiin viisi keskeisintä asiaa, jotka jokaisen rakentajan olisi hyvä tietää ennen projektin aloittamista.
Meistä tuli talonrakentajia hieman sattumalta. Korona-pandemia pysäytti kiireisen arjen ja pääsiäislauantain omakotitalon asuntonäytössä vierailu vaihtui viereisen alueen tontin ostoaikeisiin. Entäpä jos me rakennettaisiin oma koti? Siitä alkoi erilaisten tonttien ja talomallien kartoitus. Kriteereinä olivat meren läheisyys, hyvät liikenneyhteydet ja avara, mieluiten kaksikerroksinen koti. Aika nopeasti päädyimme siihen, että haluamme hirsitalon. Näistä ajatuksista alkoi pikasukellus rakennusmaailmaan. Seuraaviin asioihin perehtyminen on ollut oman kodin rakentamisen kannalta oleellista:
1. Tontti ja kaavamääräykset
Tontti ja alueen kaavamääräykset määrittävät pitkälti sen, millainen talo alueella voidaan rakentaa. Vaikka alueen kaava olisi tiukka, hyvä talomyyjä auttaa löytämään asiakkaalle sopivan talon. Tämä auttoi meitä pääsemään projektissa eteenpäin ja muokkaamaan Kuusamon Hiisi-mallista kodin, joka täytti sekä meidän toiveet että kaavamääräykset.
Tontin varauksen yhteydessä suoritetaan tyypillisesti maaperätutkimus, jotta tiedetään maaperän koostumus, kantavuus, pinnan muodot ja esimerkiksi pohjaveden taso. Maaperätutkimuksen avulla saadaan selville, millaiset perustukset talolle tarvitaan. Tämä auttaa myös arvioimaan maanrakennustöihin ja perustuksiin kuluvaa budjettia osana kokonaisbudjettia. Näihin kustannuksiin kannattaa suhtautua hieman kriittisesti, koska yllätyksiä saattaa tulla. Meidän budjetti tältä osin ylittyi noin 25 prosenttia suunnitellusta.
2. Budjetti
Yksi keskeisempiä asioita rakentamisessa on budjetointi. Ensimmäistä kotia rakentaessa on hyvin vaikeaa tietää, kuinka paljon lisäkuluja voi tulla maatöistä, lisätöistä tai materiaaleista. Taloa suunnitellessa helposti ajattelee, että kaikki vakiomateriaalit kelpaavat. Rakentaessa huomaa monta asiaa, johon haluaa panostaa.
Entä mistä asioista on valmis karsimaan? Tässä kohdin peliin astuu myös luovuus: voiko jonkun ratkaisun toteuttaa edullisemmin ja saada sillä tavalla sen mahtumaan budjettiin? Tässä asiassa asiakaslähtöiset alan ammattilaiset auttavat sparrailemaan. Meidän talon urakoitsija Rakennuspalvelu Tähtinen Oy on ollut suuri apu, kun on mietitty yksityiskohtien toteuttamista budjetin ja meidän toiveiden näkökulmasta.
Rakensimme budjetin niin, että loimme kokonaiskustannuslaskelman ja erottelimme sen alle seuraavat kustannuselementit: tontti, maatyöt, talo, lisärakennukset ja muut kulut, kuten rakennuslupahakemukseen ja työnjohtoon liittyvät kulut. Tämän lisäksi pihaan on hyvä luoda oma budjetti. Jokaisen kustannuselementin alla seurataan kustannuksia ja niiden toteutumista.
3. Ajankäyttö
Oman ja perheen ajankäytön arvioiminen on keskeistä talopaketin hankinnassa. Yleisimmät vaihtoehdot markkinoilla ovat
- rakentaa talo täysin itse,
- säältä suojaan,
- sisustusvalmis tai
- muuttovalmis -periaatteella toteutettavat talopaketit.
Talopakettien sisältö vaihtelee talotoimittajien välillä ja se vaikuttaa siihen, paljonko omaa aikaa rakentamiseen kuuluu.
Ajankäytön kanssa kannattaa olla realistinen. Suunnitellessa voi tuntua, että aikaa, osaamista ja jaksamista löytyy, mutta rakentamisen edetessä mieli voi muuttua. Talonrakentaminen on jatkuvasti sitova pitkä projekti riippumatta siitä, paljonko aikoo tehdä itse. Pelkkä suunnittelu, erilaisten valintojen tekeminen ja rakennuksen sekä tontin puhtaanapito vievät työssäkäyviltä runsaasti vapaa-aikaa.
Me valitsimme hieman muokatun muuttovalmis -talopaketin. Talon puuosatoimituksen tilasimme Kuusamo Hirsitaloilta ja teimme muuttovalmis -sopimuksen Rakennuspalvelu Tähtinen Oy:n kanssa. Päätimme toteuttaa itse muun muassa keittiön, muut kiintokalusteet, takan ja lisärakennukset. Tämä on ollut meille sopiva ratkaisu.
4. Päätöksenteko
Sanotaan, että taloa rakentaessa pitää tehdä 10 000 päätöstä. Se voi olla yläkanttiin, mutta silti päätöksiä on tehtävä todella paljon. Oikeiden materiaalien löytäminen vaatii lukuisia yksityiskohtaisia päätöksiä ja samalla iso kuva on pidettävä hallussa. Tämä on hyvin opettavaista, sillä ensimmäisiin valintoihin voi kulua paljonkin aikaa, mutta päätöksenteossa kehittyy rakennusprojektin edetessä.
Me olemme toteuttaneet päätöksentekoa niin, että toinen on keskittynyt enemmän talon visuaaliseen puoleen ja toinen on ottanut vastuulleen rakennustekniset seikat ja materiaalien hankkimisen. Ei liene vaikea arvata, mikä on ollut työnjako. Yhteistyö ja päätöksenteko ovat kehittyneet projektin edetessä, ja nykyisin pystymme tekemään isojakin päätöksiä nopeasti.
5. Projektijohtaminen
Talonrakentaminen edellyttää tietynlaista projektijohtamista. Se vaatii useiden kokonaisuuksien koordinointia ja hallintaa samanaikaisesti. Rakennusprojektin johtaminen ensimmäistä kertaa rakentavalle on jatkuvaa uusien asioiden opettelua. Samalla se on ollut äärimmäisen palkitsevaa.
On hienoa nähdä, miten omat suunnitelmat näkyvät ja konkretisoituvat kodissa. Tulee sellainen itsensä ylittämisen fiilis, että ollaan saatu tämä kaikki aikaan.
Talonrakentaminen on yhteispeliä, jossa oppii niin itsestä kuin muista, ja hyvien kumppaneiden kanssa se on mielenkiintoinen matka luoda jotain omaa ja ainutlaatuista. Vuoden alkuun haluan toivottaa jokaisella tätä blogia lukevalle antoisia hetkiä oman talon haaveilun, suunnittelun tai rakentamisen parissa.
Rakennusprojektiamme voit seurata Instagramissa @villa_hiisi -tilillä. Tervetuloa mukaan!
Johanna ja Henkka
Muut Villa Hiisi vieraskynä kirjoitukset:
Lisää asiaa hirsirakentamisesta:
Tutustu artikkeliimme: Muuttovalmis vai itse rakennettu hirsitalo?
Lue kokemuksia osittain itse rakennetusta taloprojektista: Hirsinen älytalo Mynämäessa
Lue matkasta muuttovalmiiseen hirsikotiin: Tämän helpommaksi et rakentamista enää saa