Lamellihirsiset Kuusamo Hirsitalojen seinät huokuvat Pölkyn osaamista.
Yksi Kuusamo Hirsitalojen tärkeimmistä valttikorteista on rakennusmateriaalina käytettävä pohjoisen kestävä ja vahva puu. Laadukkaiden lamellihirsien takana oleva Pölkky Oy on Pohjois-Suomen suurin yksityinen puunjalostaja – mutta millainen on puun matka metsästä Kuusamo Hirsitalojen rakennusmateriaaliksi?
– Puun matka kaatamishetkestä Kuusamo Hirsitalon seinään kestää keskimäärin kuudesta seitsemään viikkoon, kertoo Pölkky Oy:n kehityspäällikkö Arto Airisniemi.
Airisniemi tietää mistä puhuu, sillä hän on ollut Pölkyn riveissä vuodesta 1987 alkaen. Tuolloin pyöräkonetta ajanut kesätyöntekijä on sittemmin toiminut myös paikallismyyjänä, vuorotyön johtajana, jalostuksen työnjohtajana ja tuotantopäällikkönä.
Pölkky Oy on keskittänyt sahaustoiminnan Kuusamossa kahdelle laitokselle sekä lisäksi Taivalkosken ja Kajaanin tuotantolaitoksiin. Puunhankinta-alueena on Pohjois-Savo sekä Pohjois-Suomi Oulusta ylöspäin. Yritys on sitoutunut työskentelemään ympäristön hyväksi, ja puunhankinnassa onkin käytössä ympäristösertifikaatit.
Miksi kannattaa valita hirsitalo? Lue lisää blogistamme
Lajittelusta liikkeelle
Jokainen puu on oma yksilönsä ja siksi arvokkaan materiaalin lajittelua tehdään huolellisesti pitkin matkaa.
– Lamellihirsien raaka-aineeksi päätyvät tukkipuut lajitellaan koon mukaan jo metsässä ja sahalle saapuessaan tukit lajitellaan vielä oksaisuuden, pituuden ja latvan läpimitan mukaan erilaisin laatuluokkiin, kertoo Airisniemi.
– Oksan koko näyttelee suurta roolia, sillä se vaikuttaa puun lujuuteen. Esimerkiksi rakennesahatavarassa oksan koko on ratkaiseva, sillä lajittelustandardit ovat tiukat, kertoo Airisniemi.
Karkeasti jaotellen AB-luokan tukkeja käytetään puusepän tuotteissa, terassituotteissa sekä esimerkiksi rakentamisen sisustustuotteissa. Oksaisemmat C-luokan tukit hyödynnetään esimerkiksi massiivihirsinä, joissa oksan koko ei enää ole niin ratkaiseva tekijä.
– Rakennusstandardit määrittelevät vaadittavia lujuusluokkia, sillä niin seinissä, runkorakenteissa kuin kattorakenteissa on omat lujuusvaatimuksensa. Kaikissa tuotantolaitoksissamme on lujuuslajittelukoneet, jotka lajittelevat puutavaran annettujen standardien mukaisesti. Koneiden käyttäjillä on visuaaliset lujuuslajitteluoikeudet, jotta koneen tekemää työtä voidaan valvoa ja tarkistaa.
Kuivaamosta koneelliseen lajitteluun
Lajittelun jälkeen oikean laatuluokan tukit sahataan haluttuun leveyteen ja niistä tehtävät rimapaketit viedään kuivaamoon. Korkeissa rimapaketeissa olevat lankut kuivataan lopullisen käyttötarkoituksen mukaiseen kosteuteen.
– Kuivausaika riippuu paitsi puun vahvuudesta ja kuivauspaikasta, myös tavoitellusta kosteusprosentista. Keskimäärin kuivausajat ovat 120-200 tuntia.
Kuivaamon jälkeen lankkujen annetaan tasaantua ulkona yleensä yhdestä kolmeen päivään, jotta puun sisässä oleva kosteus tasaantuu. Tämän jälkeen materiaali ajetaan laatulajittelulaitokseen.
– Koneellisen lajittelun yhteydessä puhutaan pintalamelleista, sydänpuusta ja sisälamellista. Näiden lisäksi on niitä kappaleita, jotka ovat syystä tai toisesta kelpaamattomia liimaukseen ja ne erotellaan muuta jatkokäyttöä varten, Airisniemi kuvailee.
Liimaus viimeistelee lamellihirren
Huolellisten työvaiheiden jälkeen on viimein liimauksen vuoro. Ensin lankut liimataan sormijatkosten avulla 12 metrin pituisiksi tangoiksi. Samalla varmistetaan, että liimaukseen päätyy hyvälaatuista materiaalia, joissa ei ole halkeamia tai häiritseviä oksanpaikkoja. Sitten onkin edessä varsinainen liimaus, kun sormijatketut tangot liimataan lamellihirsiksi. Kuusamo Hirsitalojen tuotannossa käytetään eri kokoisia hirsiä, mutta keskimäärin yhteen lamellihirteen tarvitaan viidestä kuuteen lankkua.
– Parhaat laadut tulevat liimauksessa näkyville pinnoille ja hirren keskelle voidaan laittaa myös oksaisempia kappaleita. Liimalaitteessa kappaleet käännetään niin, että parhaiten vaihtelevia sääolosuhteita kestävä sydänpuoli on aina hirressä ulospäin.
Liimauksessa käytettävä polyuretaaniliimaa vaatii nopeita liikkeitä – kun liima on levitetty, pitää hirsi saada kymmenen minuutin sisällä puristukseen. Puristuksessa hirsi on 20 minuutin ajan, jonka jälkeen on enää edessä höyläys, profilointi ja lopulta valmiin tuotteen toimitus.
Pohjoisen puu kestää varmasti
Pölkyn tuotannossaan käyttämä pohjoisen puu on tiukkasyistä eli sen vuosikasvusto on pieni. Tämän vuoksi puun ominaispaino on hyvä, jolla saavutetaan hyvä lujuus ja työstettävyys. Samat puulajit ovat eripuolella maata hyvinkin erilaisia. Etelä-Suomessa puut kasvavat nopeammin ja alikasvusto alkaa herkemmin lahoamaan mustiksi irto-oksiksi. Pohjoisen puut ovat oksaisempia, mutta oksa on pääsääntöisesti kauniimpaa ja terveempää.
Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusten mukaan vääntöjäykkyydeltään lujin puu on Pohjois-Savon ja Kainuun alueella. Etelässä nopeakasvuisuus syö lujuutta, kun taas pohjoisen hidaskasvuisuus tuo tykkyvaurioita. Nämä aiheuttavat reaktiopuuta eli lylyä, joka heikentää vääntölujuutta.
– Puu on todella hieno materiaali, joka antaa mukavasti kyllä haasteita tähän tekniseenkin tekemiseen, Airisniemi summaa.
Lue lisää pohjoisen puusta.
Lue myös lisää lamellihirren liimasta.
Ota yhteyttä lähimpään Kuusamo-myyjääsi.