Omakotitalon rakentamisen kustannukset muodostuvat monista osa-alueista. Nappaa talteen Kuusamo Hirsitalojen liiketoimintajohtaja Antti Hokkisen neuvot ja vinkit rakentamista suunnitteleville!
– Suosittelen erityisesti kokemattomia rakentajia ottamaan jo tarjouspyyntövaiheessa rakennusprojektiin mukaan vastaavan työnjohtajan tai pääsuunnittelijan, kehottaa Hokkinen, joka pitkän kokemuksensa kautta ymmärtää budjetoinnin haastavuuden myös asiakkaan näkökulmasta.
– Rakentamisen kustannukset on helpompi hahmottaa, jos mukana suunnittelussa on alusta lähtien ammattilainen tai useampi.
Tarjouspyynnön perustana on talomallin valinta. Suoraan mallistosta löytyvästä talomallista tarjouksen pyytäminen on hyvinkin vaivatonta. Omien suunnitelmien kanssa kannattaa panostaa ammattilaisen tekemään luonnossuunnitteluun ennen tarjouspyyntöä. Mitä paremmat luonnoskuvat sinulla on, sitä tarkemman ja paremman tarjouksen tulet saamaan.
Ammattilaisen avulla on helpompi myös käydä tarjouksia läpi ja vertailla esimerkiksi maatöiden, materiaalivalintojen, tekniikan ja muiden osa-alueiden vaikutuksia kokonaiskustannuksiin. Näin budjetissa pysyminen on helpompaa.
– Yleisohjeena rakentamisessa voidaan pitää sitä, että budjetissa olisi hyvä olla liikkumavaraa noin 10–15 prosenttia.”
BUDJETTI RAKENTUU OMISTA VALINNOISTA
Hirsitalon voi rakentaa käytännössä kolmella eri tavalla:
- talo rakennetaan täysin itse,
- talo rakennetaan osittain itse tai
- talon rakentamiseen ei osallistuta itse ollenkaan.
Kustannustehokkain tapa omakotitalon rakentamiseen on rakentaa talo itse. Kustannustehokkuuden hinta on oma aika. Omakotitalon rakentaminen vie eri arvioiden mukaan 3000 – 4000 tuntia työtä. Hirsitalon pystytys on muita rakennusmuotoja huomattavan paljon nopeampaa, mikä toisaalta laskee rakentamisen kustannuksia.
-Toimialan viimeaikaisten konkurssiuutisten myötä olemme huomanneet, että kysyntä pakettikauppaa kohtaan on lisääntynyt sillä asiakkaat haluavat jakaa projektiaan pienempiin osiin, jolloin vastuunjako ja projektin hajauttaminen useammalle toimijalle on kokonaisuutena asiakkaalle taloudellisesti turvallisempi ratkaisu, Hokkinen avaa.
Rakentamisen kokonaisbudjetointiin on karkeahko peruskaava: puuosatoimitus x 3–4 = kustannukset varsinaisen talon osalta. Tähän lisätään kustannukset tontista ja perustusten tekemisestä.
Jos puuosatoimituksen hinta on 100 000 euroa, olisi kokonaiskustannus ilman tonttia ja perustuksia 300 000 – 400 000 euroa. Hartiapankkirakentaja voi päästä huomattavasti edellä mainittua laskentamallia edullisimmilla kustannuksilla. Hokkinen muistuttaa, että kyseessä on ainoastaan karkea laskentamalli, jonka avulla pääsee alkuun budjetin rakentamisessa.
– Tontteja, talomalleja, mieltymyksiä ja materiaalivalintoja on niin monimuotoisia, että jokaiselle rakentajalle sopivaa ja yleispätevää kustannusarviota ei voi antaa, Hokkinen painottaa.
Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä erikoisempi ratkaisu, sitä enemmän lisäkustannuksia – olipa työvaihe tai osa-alue rakentamisessa mikä tahansa.
– Sisustusvalinnoillakin pystytään tekemään helposti kymmenien tuhansien eurojen hintaeroja suuntaan ja toiseen. Millaiset pintamateriaalit, kiintokalusteet, tulisijat sekä tekniikkaa valitaan, herättelee Hokkinen.
Hirsiomakotitalon rakennuskustannuksista kannattaa kysyä alueesi Kuusamo-myyjältä. Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen!
TONTTI JA MAATÖIDEN OSUUS
Yksittäisistä merkittävistä rakentamisen kustannuksiin vaikuttavista seikoista Hokkinen nostaa esiin maatöiden osuuden rakennuspaikalla. Mitkä ovat oman rakennuspaikan ominaisuudet, sijainti ja maastonmuodot? Onko siellä rinnettä? Joudutaanko rakennustontilla louhimaan tai paaluttamaan? Millaisia kivi- ja maa-aineksia käytetään ja miten kaukaa tuotteita joudutaan rakennuspaikalle kuljettamaan?
– Ihan alkuvaiheessa maatyöt ovat suuri yksittäinen tekijä, sillä niiden osuus kustannuksista voi vaihdella tontista ja sijainnista riippuen karkeasti sanottuna 10 000–80 000 euron välillä. Rakentajan onkin aina hyvä teettää alkuun maaperätutkimus, Hokkinen linjaa
Maaperätutkimuksen tekeminen kustantaa noin 1000 euroa, mutta säästää kalliilta yllätyksiltä tai ainakin auttaa varautumaan niihin. Ilman maaperätutkimusta eteen voi tulla yllättäviä asioita, jotka vaikuttavat rakenneratkaisuihin. Mitä työläämpää maarakennustöiden ja perustusten tekeminen sekä logistiikan hoituminen rakennuspaikalle on, sen suuremmaksi hintalappu luonnollisesti muodostuu.
Yksi kokemattomien rakentajien suurimmista virheistä on pihatöiden alimitoitus. Niidenkin tekemiseen on hyvä olla budjetissa pelivaraa, vaikkakin ne sijoittuvat rakentamisen loppuvaiheeseen.
Vinkit onnistuneeseen rakennusprojektiin
- Määrittele oman taloutesi mukainen realistinen budjetti – peilaa sitä omiin tarpeisiisi ja toiveisiisi. Muista varata 10-15% budjettiin liikkumavaraa.
- Ota pääsuunnittelija/vastaava työnjohtaja mukaan jo tarjouspyyntövaiheessa.
- Perehdy tontin sijaintiin ja ominaisuuksiin ammattilaisen avulla, joka tuntee paikalliset olosuhteet. Teetätä maaperätutkimus.
- Ota yhteyttä myyjään. Hänellä on paras tietämys toimitusten laajuuksista ja toimitusaikatauluista.
- Luo järkevä aikatauluikkuna rakennusprojektillesi. Muista liikkumavara, lupaprosessi ja hallinnolliset asiat vievät myös aikaa ennen konkreettista rakentamista.
- Jos teet osaurakoina, valitse vain ammattilaisia: ota tekijät esimerkiksi omalta paikkakunnalta. Huomioi kokemus ja hyvä maine.
- Muista oman työn osuus! Vaikket rakentaisikaan varsinaisesti mitään itse. Esimerkiksi rakennustavaran hakemisella, siivoamisella ja rakennusjätteen pois kuljettamisella sekä muilla avustavilla töillä on mahdollista säästää 8–10 kuukauden projektissa aika paljon.
Millaisia rakentajia me olemme?
Otetaan hieman dataa avuksi ja tarkastellaan rakentamisen trendejä ja näkymiä sekä avataan numeroina sitä, millaisia rakentajia me suomalaiset keskimäärin ottaen olemme.
Analytiikan ja toimialatutkimusten parissa Rakennustutkimus RTS Oy:ssä työskentelevä Jaakko Jussila tuntee rakentamisen trendit ja suomalaiset rakentajat. Jussilan mukaan puurakentaminen käsittää suunnilleen 90 prosenttia kaikesta pientalorakentamisesta viimeisten 30 vuoden ajalta.
– Hirsirakentamisen suosio on noussut viimeiset kymmenen vuotta välillä jopa kiihtyväänkin tahtiin, mutta isossa kuvassa hirren suosio on kasvanut tasaisemmin, Jussila taustoittaa.
Jussila uskoo, että hirrellä on vielä runsaasti potentiaalia ja mahdollisuuksia rakennusmarkkinoilla toimialatasolla: loppuasiakkaiden kannalta on hyvä, että markkinoiden tarjonta monipuolistuu myös hirsitalovaihtoehtojen suhteen.
– Hirsitalovalmistajat kehittävät hirsitaloja asiakkaille entistä valmiimmiksi ja rakentamistavoissa on valinnanvaraa.
Hirsirakentamisen tekninen kehitys esimerkiksi nollanurkkamalleineen ja painumattomine hirsineen on tuonut uusia mahdollisuuksia rakentajille ja asujille. Jussila on huomannut, että viimeisen vuosikymmenen aikana moderni hirsirakentaminen on uusiutunut tasolle, joka miellyttää myös nuorempia ja kaupunkiympäristössä asuvia rakentajia aivan uudella ja erityisellä tavalla.
– Perinteisemmän tyyppisen hirsirakentamisen rinnalle ovat tulleet modernit hirsitalomallit, joissa on esimerkiksi suuret ikkunapinta-alat ja suorat linjat. Näkemyksemme ja tutkimustemme mukaan hirren suosiota rakentajien keskuudessa selittää kaksi pääteemaa – moderni ja miellyttävä ulkonäkö sekä ekologisuus ja ympäristötietoisuus.
Rakentaminen on perinteisesti jaettu omakotitalotyypeittäin niin, että edullisin vaihtoehto on puutalo, sen jälkeen tulee hirsitalo ja seuraavaksi kivitalo.
– Asia ei ole ihan näin yksiselitteinen. Hintaan vaikuttavat arvokkaammat valinnat myös muussa rakentamisessa kuin runkoratkaisussa.
Omakotitalo 2022
Tässä osiossa on tiiviinä koosteena dataa siitä, millaisia omakotitalorakentajia olimme keskimäärin vuonna 2022 (vuoden 2023 luvut eivät ole vielä valmistuneet).
- Keskimääräinen huoneistoala oli 136 m² ja nettoala 160 m².
- Viimeisen 10 vuoden aikana uusien omakotitalojen pinta-ala on laskenut noin 15 m².
- Runkoratkaisuna omakotitaloissa oli hirsi 21 %, puu 72 % ja kivi 7 %. Suomalaiset omakotitalot ovat perinteiseen tyyliin puurakenteisia. Erityisesti hirren suosio on kasvanut tasaisesti.
- Noin 2/3 uusista omakotitaloista on 1-kerroksisia. Kellari toteutettiin suunnilleen 5 %:iin omakotitaloista.
- Omakotitalorakentajan kokonaiskustannukset olivat keskimäärin 402 000 euroa ammattilaisella teetettynä. Kokonaismenot olivat n 330´000 euroa (ilman omaa työtä). Rakennusneliömetrin kustannus oli noin 2510 euroa/nettoneliö.
Toteutustapa
- Omatoimisesti 24 %
- Muuttovalmis/talopaketti 37 %
- Osaurakoina 20 %
- Ammattilaisella 19 %
Suunnittelutapa
- Täysin yksilöllinen 63 %
- Muunneltu tyyppi 29 %
- Tyyppiratkaisu 8 %
Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy, www.suomirakentaa.fi. Tiedot päivitetty 13.11.2023.
Rakennustutkimus RTS Oy on vuonna 1983 perustettu pientalorakentamisen markkinatutkimusyritys. Yrityksen asiakkaita ovat johtavat talo- ja mökkivalmistajat sekä rakennusalan materiaaliteollisuus. Yrityksellä on yli 30 vuoden kokemus pientalorakentamisen tutkimuksesta.
Suosittelemme hirsisiin kotiunelmiin ja haaveisiin
Mielenkiintoista asiaa hirsirakentamisesta
Vieraskynä: Pihkassa puuhun osa 4 – sisätöitä ja pitkää pinnaa
Katso blogiartikkelimme: Muuttovalmis vai itse rakennettu hirsitalo
Tutustu blogiartikkeliimme: Hirsinen älytalo Mynämäessä
Lue blogiartikkelimme: Tämän helpommaksi et rakentamista enää saa