Det bästa med det ungdomligt inredda timmerhuset är planlösningen, som gör att familjen kan samlas och umgås ofta. Bastun ligger i en separat del av huset.

När en ung barnfamilj planerar ett hem där de vill tillbringa resten av sitt liv går tankarna troligen till ett timmerhus. Valet baseras inte enbart på fakta – de hållbara väggarna och det hälsosamma klimatet i ett timmerhus – utan också på familjens värderingar. Familjen måste ju också hålla ihop resten av livet.

Kaisa och Petteri Kantola är födda i Kuusamo och har rotat sig där och tänkte först bygga sitt drömhus på den lugna landsbygden, i byn där Kaisa är född. De beslutade sig dock för att bosätta sig nära centrum, på kort avstånd från barnens framtida skolor. Tomten hittade de ett par kilometer från Kuusamos stadskärna. Då den 1 500 kvadratmeter stora tomten övergick i paret Kantolas ägo inleddes byggarbetet nästan direkt. Familjen flyttade in i det nya hemmet under påsken i mars, ett år efter att de köpte tomten.

Ett timmerhus för alla smaker. Familjen Kantolas hem stod klart i påskas och är ett utmärkt exempel på ett nutida timmerhus med modernt utseende och stilren inredning. Det sneda innertaket sätter extra prägel på köket och vardagsrummet. I köket har familjen valt A la Carte-skåp.

Snabbt, men kontrollerat

Det hela gick snabbt, men kontrollerat, eftersom paret hade en klar vision av huset och ritningarna var färdiga i detalj. De hittade även en samarbetspartner i närheten för att bygga timmerhuset, då väggtimren med jirknut kom från Kuusamo Timmerhus. Petteri ritade själv byggnadens planlösning, som bara behövde renritas på husfabriken. Utgångspunkten var ett modernt enplanshus med rena linjer, där hela familjen kan umgås. Kaisa och Petteri har två barn, en sexårig pojke och en fyraårig flicka.

När de tittade på hur de skulle placera rummen tänkte de på funktionaliteten och framför allt på att de inte skulle ödsla en enda kvadratmeter på korridorer. Huset är 136 kvadratmeter stort. Alla tre sovrum ligger i rad på sidan som vetter mot bakgården. Sovrummen har däremot inte en enda gemensam mellanvägg, eftersom man placerade grovköket och klädkammaren mellan dem. Efter att ha bott i huset i några månader har Kaisa och Petteri hunnit konstatera att klädkammaren i anslutning till deras sovrum är en idealisk lösning.

I vardagsrummet har man satsat på ljusinsläpp och på en gemensam stil med köket. Köket har de ljusaste skåp som står att finna i köksvärlden och smälter perfekt samman med möblerna på matplatsen och i vardagsrummet.

Hela byggnaden är L-formad. I flygeln, där det normalt sett finns ett stall och lagerrum, ligger familjen Kantolas ”strandbastu”. Eftersom man måste gå ut ur huset för att komma till bastun känns det som att man går längre bort för att tillbringa en kväll i bastun. Kaisa kommer att tänka på strandbastun från sin egen barndom – även om de är på torra land och praktiskt taget i stadens centrum.

Bastubyggnaden har en 9,5 kvadratmeter stor förstuga – ett allrum som fungerar som omklädningsrum, gästrum och gemensamt lekrum åt barnen. Rummet har också ett minikök. Bastun och huvudbyggnaden är sammanbundna genom taket. Även om man måste gå ut för att komma till bastun slipper man få regn i nacken.

Separat bastu. Bastun och den tillhörande förstugan (stora bilden) ligger åtskilda från huvudbyggnaden. Ingången till byggnaderna ligger mittemot varandra och passagen mellan dem är täckt med ett tak. Grovköket på bilden längst upp ligger intill köket. Den stora toaletten ligger i anslutning till hallen.

Naturenlig och hållbar

För familjen Kantola var huset deras eget projekt, både när det gäller planering och genomförande. Petteris pappa Heikki Kantola och svärfar Veli Palosaari hjälpte honom bygga det. På bygget kombinerades därmed gedigen erfarenhet med motivationen att bygga sitt eget drömhem. Utgångspunkten för inomhusarbetena var att använda så få lister som möjligt. Titta på bilderna för att se hur det gick. Takpanelerna har sågats med minst en millimeters precision.

Timmerhusets andningsförmåga har maximerats genom träfiberisolering i vindsbjälklaget. Under såväl taket som golvet har man lagt ett ovanligt tjockt lager med isolering. Man har inte gjort några som helst kompromisser när det gäller materialen. Eftersom man bara tänker bygga huset en gång, är det lika bra att göra det ordentligt. Petteri har valt en stor del av ytmaterialen och Kaisa är nöjd med allt. När det gäller den slutliga inredningen är det däremot frun i huset som tagit ansvaret.

Till fönster valde man Klas1-fönster, som tillverkas i Kuusamo och som är kända för sin energieffektivitet och formgivning. Huset har energiklass B.

Väggen mellan sovrummen och vardagsrummet är klädd med träpaneler, som har målats vita med Colorias inomhusfärg PaneeliPro. Timmerväggarna är målade med Colorias svagt vita vax. Båda ytbehandlingar andas och är luktfria.

Som helhet är familjen Kantolas vackra hem ett typexempel på ett naturenligt och hållbart timmerhus, paketerat i en så önskvärd form som möjligt. Tack vare hus som detta har timmerhusens marknadsandel ökat i jämn takt och förutspås öka ytterligare.

Sovrum nära varandra. Hemmets alla tre sovrum ligger i rad efter varandra, men mellan dem ligger såväl grovköket som klädkammaren. Familjen har en sexårig son och en fyraårig dotter.

Genomarbetat uttryck genom inredning

Familjen Kantola ville också ha en ny inredning. Från den gamla bostaden tog de bara med sig pianot som Kaisa fick när hon fyllde 30 år. Den fick en naturlig plats mot den hela väggen i vardagsrummet.

Soffan var tänkt att dela av rummet mellan matplatsen och vardagsrummet. För att lösa det behövde man en låg och djup soffmodell som störde utsikten så lite som möjligt men som ändå var bekväm. Vardagsrummet fick en sista touch i form av Parolan Rottinkis klassiska stolar Lumikenkä.

I köket ville Kaisa ha ett tåligt bord i Durafit vars grå skiva går fint ihop med soffan. Mellan bordet och köksön har paret uttrycksfulla Kinna-bänkar. En annan synlig del av vardagsrummets inredning är den kubformade kaminen Johannes från Linnatuli. Familjen Kantola ville ha en riktigt massiv och värmelagrande kamin som sänker fjärrvärmeräkningen rejält.

I bastun fick man till en dunkel stämning genom att behandla väggpanelerna och lavarna av klibbal med det svartgrå bastuskyddet Supi. På utsidan av det stilfulla huset valde man vitt. Färgvalet är helt rätt och husets yttre väsen matchar den fräscha insidan på pricken.

Hela familjen tillsammans. Från varje sovrum är det en kort sträcka till det ljusa vardagsrummet. Familjens fyraåriga dotter är den flitigaste användaren av pianot som mamma Kaisa fick i 30-årspresent. Runt Durafit-bordet har man förutom stolar med ryggstöd även två Kinna-bänkar från Jotex. Väggarna har behandlats med vax från Coloria. Timmerytorna har fått ett svagt vitt pigment.

Artikeln Designat för umgänge publicerades ursprungligen i tidskriften Uusi Koti i mars 2016. Artikeln är skriven av Jorma Välimaa, foto Hans Koistinen.

Är du intresserad av denna modell?

Titta närmare på modellen Sulka i vår kollektion Nära.

Se också en videopresentation av familjen Kantolas hem.

För att spela videon behöver du acceptera cookies för marknadsföring.

 

Läs mer om timmerbyggande

Varför timmerhus? Vi har samlat goda skäl till att välja ett timmerhus i en artikel.

Vill du ha mer bakgrundsinformation innan du börjar bygga? Läs Johannas och Henrys fem tips till alla som planerar att bygga ett hus.