Familjen Hurme har byggt ett timmerhus som är ett unikt exempel på timmerhuslösningar där familjen valt att aktivt vara med. Även i detta timmerhus har familjen med sina egna kunskaper skapat en personlig och stilig helhet.
Aleksi Hurme har precis avslutat sin arbetsdag när han ringer från Virmo utanför Åbo. Aleksi, som bor i Virmo med sin hustru och son, visar animerat upp tvåvåningshuset av timmer, som han delvis byggt själv.
Det visar sig omgående att huset är ett modernt timmerhus. Benämningen ”smart hem” är verkligen träffande för detta hem i Virmo – läs artikeln för att se hur smart husteknik används i detta timmerhus.
– Vårt timmerhus är i praktiken klart till 99 procent, vi har exempelvis lite lister och andra avslutande moment kvar, berättar Aleksi nöjd.
Inför slutinspektionen ska det byggas ett garage intill huset, och det finns gott om saker att sysselsätta sig med i trädgården i sommar. Familjen Hurme har dessutom en pool, och en utomhusbastu ska byggas intill vid tillfälle.
Timmerhus X 2
Att valet föll på ett timmerhus var till slut ett ganska självklart val för familjen Hurme, även om man noga övervägde de olika alternativen när man började planera projektet. Familjen har sedan tidigare en stuga av rundtimmer, och man ville därför ha ett tydligt modernare hem.
Familjen Hurme besökte bland annat Nådendal för att hämta inspiration och för att bekanta sig med ett vitputsat timmerhus med två våningar. Också ett par som är vänner med familjen bekantade sig med samma hus. Denna ”exkursion” slutade med att såväl familjen Hurme som vännerna valde att beställa timmerhus från Kuusamo Timmerhus. Familjen Hurmes hem har en yta på sammanlagt 218 m².
– Vi är särskilt förtjusta i moderna timmerhus, och detaljer som vi tycker om är exempelvis jirknutar och vackert behandlade timmerstockar.
När familjen Hurme tidigare skulle köpa hus var den dåvarande livssituationen mer avgörande. Nu kunde familjen bygga ett hus där man inte behövde tumma på kraven.
– I detta nya hem kunde vi få bygglösningar som vi är riktigt nöjda med.
Byggstarten var 2018 när familjen Hurme reserverade tomten. Familjen började med att söka ett hem i Åbo, främst då barnen ägnar sig åt ishockey och musik, men till slut valde de att bosätta sig i Aleksis hemtrakter i Virmo.
– Här har vi bott även tidigare. Familjen trivs här.
Smart styrning i hemmet, unika lösningar
Då Aleksi hade gedigna kunskaper inom el och dagens moderna lösningar var det han själv som gjorde i praktiken alla elarbeten i huset och valde hemmets automationssystem, som underlättar i vardagen och ger även besparingar. Det finns många unika lösningar i huset.
– Vanligtvis finns det i exempelvis sovrummet fem brytare för att tända, släcka eller dimma belysningen. I ett smart hem kan detta göras med mobiltelefonen.
I familjen Hurmes timmerhus har man också använt mycket LED-lister och infällda lampor. I detta hus är den mesta belysningen indirekt, och den används i bland annat grovköket och badrummet. I huset finns korridorbelysning, hallbelysning, rackbelysning samt golv-, tak- och vägglampor. Och givetvis trädgårdsbelysning.
– I ett vanligt hus har man kanske 5–10 meter LED-lister. Hos oss har vi ca 120 meter när vi räknar med trädgården. Oftast har ett hem i denna storleksklass ca 20 olika ljuskällor. I detta hus finns det 35, berättar Aleksi Hurme.
Exempelvis för morgon- och kvällsbelysningen har familjen valt vissa lampor som tänds och fungerar övrigt enligt specifik automation – exempelvis barnens skolarbete. För familjen är det enkelt att vid behov anpassa belysningen och inställningarna efter årstid och vardagsbehoven.
Fjärrkontroll i vardagen
Automationen bygger på ABB-free@home-systemet. Med den kan familjen Hurme styra hemautomationen i timmerhuset som vanligt med olika brytare, men framför allt kan mycket göras direkt i telefonen – vilket även ger miljöfördelar.
– Om vi exempelvis befinner oss på ett visst avstånd från huset och är på väg därifrån minskas ventilationen och uppvärmningen enligt våra inställningar. Också belysningen inom- och utomhus släcks – och tvärtom när vi är på väg hem. I praktiken går huset i energisparläge om vi är borta en längre tid.
– Systemet kan också lära sig av hur vi gjort tidigare, sammanfattar Aleksi.
En typisk vardagssituationen där hemautomationen gör livet bekvämt är när familjen får besök. Då behöver inte Aleksi eller hans fru gå ner till bottenvåningen för att öppna dörren, eftersom man kan se i telefonen vem besökaren är och öppna dörren.
På samma sätt kan man öppna dörren för hantverkare i samband med underhåll, även när man befinner sig på arbetsplatsen.
– Det gör vardagen enkel oavsett var man befinner sig.
Kuusamo Timmerhus levererar allt för en självständig lösning
Kunden vill ofta anpassa vad som levereras, och så var det även med familjen Hurme. Förutom att han var förtjust i stilen och miljövänligheten hos timmerhus ville Aleksi också anpassa huset för familjen när det gäller framför allt el och husteknik.
– Huspaketet som vi beställde från Kuusamo Timmerhus inkluderade timmerkonstruktionen, fönster och ytterdörrar, mellanbjälklaget och allt virke. Det var egentligen bara takplåten som saknades.
Familjen Hurmes byggprojekt är ett utmärkt exempel på hur enkelt man som kund kan beställa timmer- och virkesdelarna från timmerhustillverkaren, men sedan självständigt avtala med önskad byggfirma om själva byggprojektet.
När man vänder sig till Kuusamo Timmerhus kan den lokala Kuusamo-försäljaren alltid bäst hjälpa kunden med att välja rätt innehåll till timmerhuspaketet.
Familjen Hurme upprättade ett väderskyddat hus-avtal med en lokal entreprenör. Också annan expertis anlitades i olika arbetsskeden, exempelvis vid grundläggning och maskinarbeten.
Expertis anlitades också bland annat för pålning, håldäcksbjälklag, isolering och väggarbeten. Utöver elplanering och elarbeten gjorde Aleksi själv sådant som han kunde och hade tid med.
– Vi hade ingen särskilt ansträngd tidsplan för vårt byggprojekt, vi hade en lagom arbetsrytm och projektet hade en naturlig rytm.
Timmerhuset blev verklighet
Man kan säga att det finns tre sätt att bygga hus på: man bygger helt själv, delvis själv eller inte alls själv.
Ett timmerhus som man delvis bygger själv är ett utmärkt sätt att förverkliga sina drömmar, eller om man vill ha en lagom balans där man både har möjlighet till unika lösningar och får lagom mycket hjälp.
– Jag tycker att detta upplägg passar nästan alla som vet hur man använder en cirkelsåg och som vill vara med och bygga, sammanfattar Aleksi med ett leende.
När man bygger delvis själv är det enkelt att komma överens om omfattningen av och tidtabellen för entreprenadavtalet utifrån sin livssituation. Och givetvis kan man se de konkreta resultaten av det arbete man gör när man bygger på detta sätt.
Du kan bekanta dig med familjen Hurmes hem via en virtuell visning.
Mer om timmerbyggande
Läs vår artikel: 5 saker som man bör veta innan man börjar bygga
Kolla vårt timmerutbud.
För timmerhusdrömmar rekommenderar vi
Se familjen Hurmes hus i en virtuell visning: Timmerhus 218m2
Se Kuusamo Timmerhus katalog
Kontakta din Kuusamo-försäljare och fråga mer om vilka alternativ som finns