När vi brainstormade kring husidéer sade en bekant arkitekt att ett hus aldrig ska vara en kompromiss. Vårt hus är egentligen bara en hög kompromisser, men det har jag och min man lyckligt nog hela tiden varit överens om.
Vi utgick i planeringen naturligtvis från tomtens form och placeringen av byggnaderna, familjens behov och bra tips och planritningar på Instagram. Mina must haves var: ett ganska stort kombinerat vardagsrum och kök med stora fönster och sjöutsikt, fyra sovrum, en rejält tilltagen bastu och möjlighet att ta sig direkt från grovköket och bastun till terrassen, som även den ligger på sjösidan. Makens must haves var: markvärme, carport för två bilar, terrass med tak och takbjälklag med åtkomst så att man kan kontrollera isoleringsmaterialet. Barnen önskade egna rum och en badtunna. Sedan hade vi ett antal ”skönt att ha”-önskemål, exempelvis groventré, sluttande innertak, svart öppen spis, köksö med spishäll och pardörrar till huvudsovrummet. Ni gissar nog vem som ville ha de sistnämnda.
För oss har byggplaneringen skett på två plan, där det ena handlar om hälsa och säkerhet, och det andra om utseende. Självklart har vi också utgått ifrån att huset ska fungera för våra behov. Det finns också en del begränsningar, exempelvis tomtens form och vår budget. Den ena av dessa har fått leva lite, den andra däremot inte. Vi har inte alltid utgått ifrån kunskap och data, utan också fattat många beslut med hjärtat.
Lamelltimmer, sadeltak och rimliga fönster
Ett av de allra första besluten av typ av timmer. Vår Kuusamo-säljare gav oss offert på flera olika timmeralternativ, och vi valde till slut ett modernt lamelltimmer av furu på 23 cm. Säljaren berättade att sättningen hos lamelltimmer som sätter sig inte är särskilt stor hos Kuusamo Timmerhus, men den påverkar exempelvis fönsterutformningen i viss mån då man måste ha viss marginal för sättning ovanför fönsteröppningen, vilket täcks över med paneler. Även utformningen av innerväggarna behöver beakta den naturliga sättningen hos timret, vilket innebär att man använder lister med sättningsmarginal.
Vi hade en del diskussioner om takets utformning. Till slut valde vi sadeltak eftersom vi gärna ville skydda väggarna mot vind och regn från sjön. Pulpettak hade passat tomten perfekt, men hjärtat ville ha ett traditionellt sadeltak. Sedan var det också enkelt att bygga terrassen under takförlängningen med sadeltak.
Fönstren är en annan kompromiss. Jag hade velat ha rejäla panoramafönster från golv till tak mot parken och sjön, helst en hel glasvägg. När vi talade med byggare kändes det dock tryggare att ha lite träväggar som stöd och skydd under och vid sidan av fönstren då det är ett timmerhus.
Det gick minst ett helt år innan vi var klara med dessa val, och då hade det gått åt tiotals ark rutat papper, maken hade lärt sig använda ett gratis CAD-program på nätet och jag hade säkert gjort tusentals bildsökningar med taggen #hirsitalo (timmerhus). Dessutom hade barnen hunnit fråga många gånger om de aldrig kommer att få välja färg på väggarna i sina rum.
STRESSIGT VÄRRE
Vi började planera i god tid innan projektet skulle dras igång, och ändå kändes det som att våren närmare sig med stormsteg då arbetet med alla tillstånd och avtal bara var halvklart. För att få bygglov fick vi inhämta synpunkter från 11 grannar då ett par av dessa var dödsbon där några delägare bodde på annan ort.
I staden där vi bygger gick det ganska smärtfritt att få bygglov, trots att vi på förhand hade fått höra att det var kö med bygglovsärenden. Jag vill därför tipsa om att man bör sätta igång med lov och tillståndsansökningar och beställa huset i god tid – och planera bör man göra långt innan dess. Man bör ha beställt huset ungefär ett halvår innan grävmaskinen ska börja arbetet på tomten. Vi undertecknade leveransavtalet i januari, och grävmaskinen anlände till tomten i mitten av maj. Vi hade givetvis arbetat länge med planeringen innan avtalen upprättades.
Hos oss var det mannen som ansvarade för lov och tillstånd, och det var i praktiken han som hade hand om all granskning av planer och detaljer. Han är betydligt bättre på teknik än jag, medan jag tycker att jag har ett bättre öga för design och utseende. Men allt går givetvis hand i hand! Det är exempelvis lönlöst att försöka designa en vacker och välfungerande köksö utan välplacerade eluttag och spisfläkt, varför det är viktigt att kunna pratas vid under hela projektet. Det är ändå en utmaning att hålla sig på gott humör även när man anstränger sig.
Planerna är många. Först gjorde vi en situationsplan där byggnaderna placerades ut på tomten – men givetvis skulle man veta redan då vad man vill ha för hus. Situationsplanen, planlösningen och fasadritningarna gjordes av en bekant arkitekt utifrån våra idéer. Arkitekten hjälpte oss mest att bolla med och ifrågasätta våra idéer. Arkitekten bidrog också med praktiska förslag när det gäller exempelvis entrén och fasaden samt vissa utrymmen. Dessutom fick vi mycket hjälp och stöd i planeringen av vår säljare Jaakko. Min man spenderade också flera timmar med att rita huset, ibland på datorn och ibland genom att baka pepparkakshus med barnen. Planerna blev bara bättre och bättre.
DET SOM GÖMS I SNÖ KOMMER UPP NÄR MAN GRÄVER
En vacker dag dök det upp en byggbarack för byggarbetarna på tomtkanten och sedan kom grävmaskinen – inte Rubble utan Jussi. Sedan började det hända saker med marken i takt med att Jussi vispade med spakarna i förarhytten och lastbilarna åkte i skytteltrafik. Själv nöjde jag mig med att stå på tomtkanten och se på och påminna byggarbetarna om att använda tillräckligt med solkräm. Sedan gick det raskt undan när byggarbetarna trollade fram en fin grund för ett fint kompromisshus, även känt som Timmerhus Kultsi.
Taija
Familjen bygger ett modernt, egenritat timmerhus från Kuusamo Timmerhus i Mellersta Finland. Bloggen uppdateras i takt med att byggprojektet framskrider.
Se Taijas övriga bloggar:
- Tokig i trä Del 1 – Varför ett timmerhus?
- Tokig i Trä Del 3 – Timmerbyggande – Lätt eller svårt? – Kuusamo Timmerhus
- Tokig i trä del 4 – Inomhusjobb och långt tålamod
- Tokig i Trä Del 5 – Kunskap och känsla – tips på hur du bygger ett bra hus
*Arkitekten som figurerade i det tidigare blogginlägget (Tokig i trä – varför ett timmerhus?) är inte samma person som i detta blogginlägg.