När stommen restes kändes det som om det hände mycket på en gång. Det kom upp en tanke att oj, snart värmer vi bastun. Feltänkt. Bastu-ungen har inte kommit till tomten, fast det har gått ett halvår från att stommen restes. För inomhusarbetet gäller det att orka, orka, jobba, jobba.

När stommen var uppe, monterades fönstren. Arbetet ingick som tur är i kontraktet. Fönstren visade sig vara större än jag hade föreställd mig och det krävdes flera män att få de tunga fönstren på plats. Därefter isolerades fönsterposten med polyuretanskum, överdelen med ekologiskt ull och därefter sättes en fuktspärrstejp på alltihopa. Min man tog hand om fönstertätningarna såväl som skickrandet av fönsterkarmarna på utsidan.

“En sån underbar kväll!” Lite då och då mitt i allt byggande hann vi stanna en stund och konstatera: “så vackert det är, och vilket underbart hus vi har”.

Var noga med isolering

Vi ägnade särskild mycket tid åt att titta efter sprickor i det övre bjälklaget och försäkra oss om att ullen inte ska kunna blåsa in i stugan med luftflödet. Vi beställde ventilationskanalerna som en del av VVS-avtalet med “Better Pipe” för att undvika nithål och eventuella sprickor i ventilationsrören. Better Pipe-ventilationsrören är förisolerade. Det medföljande lufttäta papperet från Ekohus lades på taket och efter det gjorde vår snickare brädbeklädnaden för innertaket.

Gjutning, isolering och trötthet

När golvvärmerören hade installerats i golvet kunde golvet gjutas. Efter det la man på ett lufttätningsfolie och blåste in ekologisk ull till det översta bjälklaget. Kanske kändes golvgjutningen som ett konkret steg, då man kände att projektet gick framåt igen.

Golvet har just gjutits klart. Väggarna skyddades hela vägen upp för att förhindra att det stänkte på de vackra stockarna.

Hösten gick, mannen jobbade på bygget och jag skjutsade barnen till träningar på kvällarna och fixade matsäck till byggaren. Nu känns det som ett ”bygone” tid, men då fanns det en hel del att tänka på, och jag måste erkänna att vi ibland var lite trötta, båda då.

Plantera en tujahäck

För att bygget inte helt skulle stå still när sommaren tog slut bestämde vi att börja med tomten innan snön kommer. Den långa, varma hösten underlättade arbetet. Vi ville så gräsmattan och få igång tujahäcken. Vi lyckades hitta en firma som kunde asfaltera framsidan och fixade stenläggningen runt sockeln på den bakre terrassen. Vår snickare byggde oss en fin trappa och vi släpade brädor till lagom avstånd från hans cirkelsåg.

Tomtarbetet hann påbörjas under hösten. Även utebelysningen monterades, så att skulle vara roligare att komma till bygget på vintern.

I bygget har jag själv excellerad i två grenar, att bära plankor och ytbehandla timmer. Och så klar städat ibland på kvällarna. Men för det mesta är det maken som har skött det också.

Grubbla över ytor

Ytor, det är de som intresserar oss kvinnor mest, och visst har det grubblats, bläddrats i sociala medier och strukits över ytor i butiker redan långt innan tiden för val av ytmaterial var nära. Och ändå, när det är dags att välja, blir det spänt och bråttom när snickaren ringer att nu skulle takpanelen behövas.

Jag litade på K-Rautas gratis färgkonsultation, vilket redan visat sig fungera bra i ett tidigare byggprojekt. Även konsulten var samma som i senaste projektet.

Det tog oss ett par timmar att göra en plan enligt mina idéer. Själv hade jag ganska tydlig vision av vit grundton som skulle upprepas främst på skiljeväggarna och paneltaket. De olika nyanserna av vitt är också sin egen konstform, medan mellandörrarna, köket, fönsterkarmarna och altandörrarna alla är vita, naturligtvis i några lite olika nyanser. Jag litade här på proffsens åsikt om vilka vita färger som skulle användas på väggarna för att resultatet ska bli harmoniskt. Ett bra tips är att lägga färgproverna bredvid de behandlade stockarna, viket ger också en indikation på om färgerna passar ihop.

Men till slut, kanske på grund av julstress och trötthet, lyckades jag ändå ta fyra färgtunnor med fel vit nyans till bygget. Det kom lite besvikelsetårar, men sedan fortsatte vi.

Barnen fick välja färgen till effektväggen i sina rum. Minstingen valde en fräsch ljusblå färg.

Vi ville ha färgprodukter som uppfyller kraven för allergifamiljen och fick en rekommendation från K-Rauta att använda Cellon Feel-målarfärg. Jag försökte leta efter en naturvaxbaserad timmervax och valet föll på Osmo Color. Trots det använde jag en ordentlig ansiktsmask när jag ytbehandlade allt timmer.

Jag hade testat olika färgnyanser, innan jag gjorde mitt slutliga val av vax och färg. Här märkte jag att virket nog har helt eget själsliv. En stock som har fått njuta av solljus ett tag utan skydd ser lite annorlunda ut med samma vaxbehandling jämförd med en helt ny granpanel. Om man ska vara väldigt noga med nyanserna måste du skärpa dig vid denna tidpunkt och skydda stommens insida så snart den är uppställd. Ett annat alternativ är att slipa ytan innan behandling.

Under julhelgen, efter att ha samlat lite krafter, vaxades timmerpanelerna som ska vara i hallen. Det var faktiskt ett rätt roligt jobb och vi fick bygghjälp igen.

Nytt hem i sikte

Kanskejär det just nu, när innerväggarna är uppe och målade, när man börjar känna att projektet har faktiskt en slutpunkt. Där anar man det, bakom några bastulavar och montering av golvparketten. Om allt går som på bio, blir det inflyttningsfest på sommaren. Om inte nästa sommar, så får det väl bli någon annan sommar. Men det är på gång, det är säkert.

Vi tycker att huset passar precis i omgivningen. Visst är det fint, puss puss, vår Kultsi!
Kombinationen av lätttonat timmer och vitt behagar våra ögon.

 

Taija

Familjen bygger ett modernt, egenritad timmerhus från Kuusamo Timmerhus i Mellersta Finland. Bloggen uppdateras i takt med att byggprojektet framskrider. Bloggen uppdateras i takt med att byggprojektet framskrider.

Läs tidigare blogginlägg: