Det var där tanken tog rot. Kärleken till naturen, friluftslivet, den rena luften och träden i Norr. Vi är en naturälskande familj och för oss har det hela tiden varit klart vilken typ av hus vi vill ha. Vi har en speciell och nära relation med trä. Trä lugnar ner oss, får oss att må bra och låter oss vila mitt i den hektiska vardagen. Då är det klart att man vill ha med trä som ett naturligt inslag i vardagen i hemmet.

Vi lyckades köpa den tomt vi ville, och på tomten fanns det ett gammalt frontmannahus från 50-talet. Trädgården var helt vildvuxen efter alla åren, trots att det någon gång i tiden ska ha bott riktiga hortonomer där enligt vad vi hört. Vi fick höra att det någon gång funnits åkerbärsbuskar i mitten på tomten, och när vi undersökte tomten närmare hittade vi en del blommor, t.ex. vit- och gulsippor. Vi räddade gulsipporna undan byggarbetet och planterade om dem i grannens rabatt i väntan på att vårt nya timmerhus, ”Kultsi”, skulle bli klart. Kultsi är smeknamnet på vårt kommande hem.

Intill det gamla huset finns den vildvuxna trädgården med både vit- och gulsippor och tistlar.

Skönt för lungorna, skönt för ögat

Sommaren 2018 satte vi tillsammans med en arkitekt och en byggmästare vi känner i trädgårdsgungan på gården vi köpt, och funderade på vad vi skulle ha för hus. För mig och min man var det självklart att det skulle bli ett timmerhus, och t.ex. ingen av våra vänner frågade oss någonsin varför vi ville ha ett timmerhus. Det handlade snarare om vad för slags timmerhus det skulle bli. Arkitekten berättade att hans dotter hade träinredning i sitt hus, och när vi satt där i gungan menade han att trä är ett material som man gärna vill röra vid. Trä har en livskraftig och levande yta som ögat vilar på.

Det viktigaste för oss vid vårt val av timmerhus var dock luftkvaliteten inomhus. Jag har själv på olika arbetsplatser och i bostäder blivit utsatt för dålig luftkvalitet. Vi ville absolut ha ett hem där det är skönt att andas. Man säger att timmer är bra på att jämna ut temperaturen och fuktigheten inomhus, och skadliga mikrober trivs inte på timmerytor. Därför var timmerhus i praktiken det enda alternativ som vi var intresserad av. Att timmerhus är ett miljövänligt alternativ är också något som man ofta får höra, varför det kändes som ett bra alternativ även när det gäller klimatförändringar. Men vi hade ingen aning om hur många olika timmerhusalternativ det finns!

Hemma hos en vän – vilket underbart hus av hyvlat timmer!

Drömmen om ett modernt timmerhus

Jag har bläddrat bland hundratals, om inte tusentals timmerhusbilder på Instagram. Jag föredrar definitivt en modern stil och inredning och vackra, ljusa ytor. Trots att vi först tänkte på hyvlat timmer valde vi till slut ett modernt timmerhus av lamelltimmer av gran. Den främsta anledningen till att vi valde Kuusamo Timmerhus som leverantör var faktiskt att en bekant rekommenderade Kuusamo. Han hade till och med besökt Kuusamo Timmerhus fabrik för att bekanta sig med anläggningen och timret, och blev övertygad av det han såg.

Vi började alltså med att kartlägga olika leverantörer av hus av hyvlat timmer. Det finns ju inte så många i Finland, i alla fall inte när vi talar om villor av normalstorlek. Men det som hände sedan var att vi fick mer information om hur lamelltimmer fungerar och vad det ger för möjligheter av vår säljare, även om säljaren egentligen nog inte hade något emot hyvlat timmer heller.

Lamelltimmer – ett tryggt och friskt alternativ

Vi hade många diskussioner med vår säljare Jaakko kring limmet i lamelltimmer, det var naturligtvis någonting som jag gick och funderade på. Det var viktigt för mig att ta reda på hur det låg till med utsläpp och material, detta då vi ville att huset skulle vara så giftfritt och allergivänligt som möjligt. Genom Jaakko fick jag mer information om limmet som Kuusamo Timmerhus använder i sitt lamelltimmer. Kuusamo använder ett träbaserat PUR-lim. För mig var det viktigt att slippa formaldehyd i limmet, och det finns inte i Kuusamos lamelltimmer. Jag läste också olika källor för att ta reda på vad granlamelltimmer ger för utsläpp, och det övertygade mig om att lamelltimmer skulle fungera i vårt hem. Jag tyckte också om lamelltimrets moderna utseende och möjligheten att inreda hemmet som jag ville. Min man å sin sida var inte begeistrad av att hyvlat timmer sjunker ihop mer. Vi tyckte också att lamelltimmer skulle ge oss ett välisolerat och energieffektivt hus.

Drömmen om en modern och ljus inredning (bild: Kuusamo Timmerhus)

Utöver lim funderade vi också på lämpligt isoleringsmaterial mellan timret. Som alternativ kunde Kuusamo Timmerhus erbjuda isolering med polypropylen eller linisolering. Jag ville ta reda på mer och fick brevledes prover av båda isoleringsmaterialen att bekanta mig med och lukta på. Vi läste också information på nätet om isoleringsmaterialen, och där stod det att båda materialen är ungefär lika fukttåliga. Det slutade med att vi valde linisolering. Det var helt enkelt ett känslomässigt beslut – lin som ett naturmaterial kändes mer naturligt i ett timmerhus. Kanske kommer han som bygger vårt hus att ”tacka” oss för valet; Jaakko, vår säljare och själv husbyggare, berättade att linisoleringsband är segare och därmed lite jobbigare att montera mellan timmerstockarna när man uppför ett hus.

150 kvadratmeter kärlek

Vår familj har drömt om ett timmerhus i hela tre år. Vi har planerat och brainstormat kring huset, vi har letat efter bilder och modeller på nätet och via kompisar. Vi har ritat och gjort utkast på egen hand och med hjälp av yrkesfolk. Nu ska huset äntligen bli verklighet, våra 150 kvadratmeter kärlek. Vi litar på att ett hus av långsamt växande träd från Norr blir ett bra hus för vår familj, ”Kultsi-huset” eller ”Casa de la Skutsi”. Ett kärt barn ska ju gärna ha många namn.

Välkommen att följa vårt byggprojekt och vår resa mot ett nytt timmerhus!

@hirsitalo_kultsi

Taija

Familjen bygger ett modernt timmerhus från Kuusamo Timmerhus i Mellersta Finland utifrån egna planer. Det kommer att bli blogginlägg under byggprojektets olika faser. 

SE TAIJAS ÖVRIGA BLOGGAR: