Varje gång som jag kliver in i vårt nya hem tänker jag att det inte kan vara sant. Hur kan man skapa något så här vackert på en så här vacker plats?
För några år sedan kändes tanken på ett timmerhus vid en sjöstrand som en fjärran dröm och nu är den sann. Och nu kan jag konstatera att inget annat hus än ett timmerhus hade fungerat lika fantastiskt just här.
Det har varit ett långt och emellanåt tungt projekt, men när jag nu tittar på slutresultatet var det värt det. Och det bästa av allt är att vi gjorde det tillsammans! Tillsammans med min man, den ansvariga byggmästaren, Kuusamos kundservicerepresentanter, expertvänner, arkitekten, byggarna, snickarna, VVS-montörerna och elektrikerna och markanläggarna. Dessutom behövde vi mor- och farföräldrarnas hjälp och stöd, många grytor med mat och termosar med kaffe samt hjälp med målning av en flitig gymnasieelev och peppning från våra barn. Dessutom behövde vi båda – jag och min man – också tålamod och förmåga att kunna möta varandra när det blev tufft.
Eftersom jag nu kan titta på byggarbetet i backspegeln skulle följande råd och tips kunna hjälpa alla som drömmer om eller ska börja bygga ett timmerhus. Så varsågoda, här kommer Hirsitalo Kultsis tips till framtida byggare:
- Planera väl och i god tid. Anlita proffs som du litar på. Visa också planerna för andra och be om deras åsikter.
- Planera huset utifrån dina egna och framtida behov. Om du har en begränsad budget måste du också överge någon av drömmarna. Det skadar inte att tänka att huset vid behov även ska intressera någon annan.
- Var noggrann och ta själv reda på hur du ska bygga kritiska punkter eller ta hjälp av en expert. Ge inte upp när det gäller byggnadskvaliteten. Detta är ofta ditt livs största investering. Om du reklamerar till snickarna, bjud på kaffe efteråt och prata med dem. Det är bra att ha en bra relation även om det någon gång skulle uppstå problem.
- Kom igår ditt ansvar som ägare. Var på plats eller åtminstone tillgänglig när det händer saker på tomten. Väldigt ofta har någon som arbetar med bygget frågor och behöver få svar snabbt. Om du inte kan svara själv, fråga en expert eller den ansvariga byggmästaren. Be arbetarna att invänta svar innan de gör något.
- Be om hjälp och ta emot hjälp. Oavsett om det handlar om frivilliga som hjälper till att måla, hjälp med att ta hand om barnen eller matlagning, så ta emot det. Många vill gärna hjälpa till.
- Ta hand om dig själv under byggandet. Ät hälsosamt, sov och gör något annat emellanåt för att återställa kroppen och sinnet från byggnadshetsen. Det blir lättare att tänka och använda spikpistolen om man andas ut en stund emellanåt.
- Njut av stunderna och titta på de färdiga vinklarna. Det finns gott om ofärdiga arbeten, men njut, inspireras av och omfamna det som är färdigt! Du gjorde det, din man eller fru gjorde det eller snickaren eller grävar-Pelle. Det blev klart, trots allt! Drick byggarkaffe, lyssna på bra musik och se dig omkring. Byggandet kan vara något du bara gör en gång i ditt liv.
På detta sätt fick vår familj ett vackert, stämningsfullt, högkvalitativt och energieffektivt hem som uppfyller våra behov från Kuusamo Timmerhus. Jag måste nog också skryta om att det står energiklass A på energicertifikatet. Det krävde visserligen att vi bytte ut några fönster och att min man gjorde riktigt noggranna tätningar i hela huset och en ”mellanbesiktning” av läckagepunkterna. Men jag vill också tacka Kuusamo för bra och täta konstruktioner och en högklassig leverans! Ett stort tack går också till vår fantastiska säljare Jaakko för all hjälp under projektets gång.
Att bygga handlar om kunskap och känsla i lagom proportion. Vi har upplevt alla extremer av känslor i projektet, men har också fått och tagit del av en enorm mängd kunskap om byggande. För oss var detta vårt andra hus, och i det här fallet är det nog inte tredje gången gillt som gäller..
Familjen byggde ett modernt, egenritat timmerhus från Kuusamo Timmerhus i Mellersta Finland. Bloggen uppdaterades i takt med att byggprojektet framskred.
Taija
Se tidigare blogginlägg:
- Tokig i Trä – Varför timmerhus?
- Tokig i Trä, del 2 – Pappersarbete, grundläggning och kompromisser
- Tokig i Trä, del 3 – Timmerbyggande – Lätt eller svårt?
- Tokig i Trä, del 4 – Inomhusjobb och långt tålamod