Kuusamo Timmerhus AB fortsätter att vara ekonomiskt stabilt och är, enligt ekonomiska mätvärden, ett av de ledande företagen i branschen. I denna nyhetsartikel presenterar vi uppdaterade nyckeltal baserade på bokslutet för 2023.

Kuusamo Timmerhus resultat är positivt för år 2023

Kuusamo Timmerhus verksamhet har genom åren varit väl avvägd, och företaget har även ekonomiskt etablerat sig som ett av de ledande företagen i branschen. Trots att branschen har mött många utmaningar, har företaget behållit sin starka ekonomiska position under 2023. Under företagets historia har varje räkenskapsår varit positivt vad gäller resultatet – och år 2023 är inget undantag.

Utvecklingen av Kuusamo Timmerhus omsättning och rörelseresultat under de senaste sex räkenskapsåren. Företaget har med eftertanke ackumulerat kapital och buffertar.

Kuusamo Timmerhus omsättning år 2023 var 10,4 milj. € och rörelseresultatet 79 000 €. Detta resultat kan ses som en defensiv seger, då det visar företagets förmåga att anpassa sig och bibehålla sin lönsamhet i svåra marknadsförhållanden.

– I den svåra konjunkturen och med en kraftigt krympande marknad lyckades vi behålla ett positivt resultat. Vi reagerade mycket snabbt på marknadsförändringarna och började anpassa verksamheten i tid. På så sätt kunde vi hålla kostnaderna under kontroll och verksamheten lönsam, säger VD och delägare Arto Orjasniemi.

Företagets soliditetsgrad har ökat till imponerande 83,5 %, vilket vittnar om utmärkt ekonomisk förvaltning och riskhantering. Ökningen i soliditetsgraden stärker företagets förmåga att klara av ekonomiska utmaningar och investera i framtiden.

Kuusamo Timmerhus soliditetsgrad är fortsättningsvis en av de bästa i branschen: soliditetsgraden ligger på 83,5% i bokslutet 12/2023. Quick ratio som mäter likviditeten är 4,4. Det allmänt rekommenderade värdet för quick ratio är 1, och likviditeten är utmärkt om värdet ligger på 1,5.

Kuusamo Timmerhus likviditet är på en utmärkt nivå

Enligt en rapport från Suomen Asiakastieto AB har Kuusamo Timmerhus en utmärkt likviditet: Quick ratio ligger på 4,4 och prognosen för betalningsbeteende för de kommande 9 månaderna är utmärkt. Detta innebär att företaget kan hantera sina kortfristiga skulder och åtaganden utan problem, vilket skapar en känsla av trygghet för både kunder och samarbetspartners.

– Tack vare det positiva resultatet är vårt företags soliditetsgrad och därmed även likviditeten fortsättningsvis på en mycket god nivå. Detta gör oss till ett säkert val som husleverantör för våra kunder, kommenterar Arto Orjasniemi.

Den ekonomiska stabiliteten möjliggör även flexibilitet och anpassningsförmåga till marknadsförändringar, samt skapar investeringsmöjligheter för företagets tillväxt och utveckling.

Kreditbetyg: AAA GOLD

Kuusamo Timmerhus har kreditbetyget AAA Gold. Kuusamo Timmerhus har tillhört den högsta AAA-kreditklassen i mer än 3 år i rad. Endast cirka 0,3 % av alla finländska företag kommer att nå denna prestation år 2024.

Företagets starka ekonomiska situation möjliggör också garantier för förskottsbetalningar. Kuusamo Timmerhus ger en garanti som beviljas av LähiTapiola för alla betalningar som görs i förskott. Garantin gäller fram till leveransen. I praktiken innebär det att om varorna inte levereras och om avtalet därmed inte uppfylls, får kunden begära att få tillbaka sin förskottsbetalning av LähiTapiola. Detta ger kunderna trygghet i oväntade situationer.

Framtidsutsikter

Utsikterna för 2024 är försiktigt positiva. Prognoserna visar att omsättningen kommer att öka något jämfört med föregående år. Denna tillväxt visar på marknadens förtroende för Kuusamo Timmerhus produkter och tjänster.

–      Marknadssituationen förblir utmanande, och någon snabb och tydlig förändring på marknaden är inte i sikte. Vår affärsutveckling har dock varit positiv, och vi förväntar oss att detta år blir bättre än det förra, säger Arto Orjasniemi.

–      Vi har märkt att vårt företags stabila ekonomiska situation ofta har varit avgörande för våra kunders köpbeslut. För detta är vi tacksamma, tillägger Arto Orjasniemi.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att Kuusamo Timmerhus ser på framtiden med optimism och förtroende. Företaget är redo att möta framtida utmaningar med stöd av en stark ekonomisk grund och positiva utsikter och fortsätter att satsa på att förbättra kundnöjdhet och kvalitet. Detta skapar en grund för hållbar tillväxt och framgång.

 

Vad betyder soliditetsgrad, kreditbetyg och quick ratio?

Soliditetsgrad

Soliditetsgrad används till att mäta ett företags ekonomiska stabilitet och förlusttålighet samt företagets förmåga att sköta sina åtaganden på lång sikt. Nyckeltalet anger vilken andel av företagets tillgångar finansieras med företagets eget kapital, jämfört med främmande kapital (alltså lån).

Enligt Andelsbanken anses soliditetsgraden vara utmärkt om den är över 50 %, och god om den är 30–50 %.

Kreditbetyg

Företagets kreditbetyg beskriver företagets förmåga att sköta sina ekonomiska åtaganden, till exempel amortering av lån och betalning av räkningar. Kreditbetyget hjälper andra företag, finansinstitut, leverantörer och övriga intressenter att bedöma företagets risknivå i verksamhetsmiljön.

För att uppnå Dun & Bradstreets (före detta Bisnode Finland Oy) AAA-betyg ska ett företag ha en omsättning på 170 000 euro, en 15 procents avkastning på sysselsatt kapital och en bra soliditetsgrad. Dessutom beaktas företagets skuldsättningsgrad och nyckeltalen för likviditet. I AAA-klassen ska alla nyckeltalen ligga över gränsen samtidigt. Om så inte sker men nyckeltalen ändå ligger på en bra nivå får företaget kreditbetyget AA.

Quick ratio

Quick ratio är en ekonomisk mätare som mäter styrkan i företagets kortfristiga likviditet. Det rör sig om ett kalkylschema som ger en uppfattning om hur väl företaget kan betala kortfristiga åtaganden med likvida medel som snabbt står till förfogande, till exempel kontanter och enkelt realiserbara investeringar. Quick ratio ger en bild av hur väl företaget klarar sig om det behöver betala alla sina kortfristiga åtaganden på samma gång. Quick ratio är utmärkt om det ligger över 1,5 och bra om det ligger mellan 1,0 och 1,5.